Hem Porchetta och tjeckisk pilsner. När ett plus ett blir tre!

Porchetta och tjeckisk pilsner. När ett plus ett blir tre!

av Livets Goda

Det här behöver du till sex personer
Ingredienser
1,5 kilo fläskkarré i bit
1 paket bacon
2 vita brödskivor
Lagrad ost, 100 gram
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 msk chiliflakes
Salt, svartpeppar
1 kilo potatis
1 Dacicky pilsner, 330 ml
steksnöre

Så här gör du
Det kan tyckas mycket kött för sex personer men tro oss, när man väl hugger in på denna så är det svårt att sluta. Dessutom blir porchettan bättre om du arbetar med en större köttbit. Dela karrébiten på mitten med vass kniv. Den ska fortfarande sitta ihop så tänk fjärilskotlettstilen. Därefter fram med köttklubban och banka ut den så biten blir jämn, tunnare och större. Smeta in chiliflakes på köttet. Vi använder koreansk chili som är aromatisk utan att bli för stark. Ringla gott om olivolja över och salta och peppra. Lägg ut baconskivorna över det hela. Ta brödskivorna och smula i en bunke men skippa kanterna. Riv osten fint och bland med brödet och lite olivolja samt salt och riven vitlök. Rulla ihop karrén och bind samman den med steksnöre. Salta och peppra på utsidan.

Sätt ugnen på 150 grader. Stek upp biten i panna för att stänga igen köttet och för vacker yta. Lägg i en ugnsform och låt porchettan formas under längre tid. Koka upp vatten med potatisarna som du blott kokar i två minuter. Använd små fina och skala inte. Lägg potatisen när den runnit av i ugnen med rulladen som nu börjat vätska sig. Potatis kommer suga åt sig all smak. Ös gärna köttet med jämna mellanrum dessutom. Sista 20 minuterna av tillagningen, räkna med en total ugnstid på cirka 90 minuter, så ökar du temperaturen så ytan krispar till sig. Ta sedan ut rulladen och lägg i aluminiumfolie en stund medan du avslutar resten.

Du lär ha en hel del sky i pannan nu. Häll ner denna i en såskastrull och koka upp. Sältan bör vara markerad och den reducerar du med att hälla i öl, samma som du tänker dricka. Smaka av skyn tills d är nöjd. Servera allt med rucola som du pepprat, saltat och hällt olivolja över. Fram med de smakrika potatisarna och skiva upp köttrulladen i generösa slantar. Ta av snöret först bara.

Öl

Dacicky
(Nr 1009, 330 ml, 12,40 kr + 1 kr pant, 88 LGP)
Tjeckisk pilsner i klassiskt utförande där vi noterar allt från brödiga nyanser till bastuved och snygg blommighet från humlen. Smygande beska, fin torrhet i relativt fylligt utförande med knäckebrödiga nyanser och visst honungsstänk gör denna till ett säkert kort.

Till maten
Feelgood-känslan är på topp när man får ta stora klunkar av pilsnern och känna hur den stramar upp, blir fruktigare och bara sitter sådär underbart till den smakstinna rulladen och ölskysåsen. För att inte tala om potatisarna och hur väl Dacicky fixar den peppriga rucolan. Brödet i porchettan har samlat på sig ett överflöd av smaker och dessutom säkrat saftigheten i köttet och för en kort stund drömmer vi oss bort till välfyllt och skönt stimmigt ölhak i Prag!