Hem Prosecco och Toast Skagen

Prosecco och Toast Skagen

av Christoffer Enquist

Prosecco: En klassiker är en klassiker av en anledning, den fungerar alltid och kanske därför ligger toast skagen så nära svenskarnas hjärtan. Till vår krämiga skagenröra är det inte alls fel att välja en dryck som skär igenom det feta, och den högpresterande proseccon Il Brutto är en högtidlig partner in crime.

Asolo Prosecco

Recept – 4 personer

½ kg färska räkor, ger cirka 200 gram skalade
1,5 dl bra majonnäs
1 kruka färsk dill
Färsk citron
1 klick tångcaviar
Salt, vitpeppar, smör
Toastbröd

Så här gör du

Skala räkorna. Hittar du inte färska så köp handskalade räkor på burk och låt dem rinna av ordentligt innan du torkar dem på hushållspapper. Finhacka dill och lägg i en bunke tillsammans med räkorna och majonnäsen. Pressa över saft från en halv citron, salta och vitpeppra. Röran ska sitta samman fint och inte vara lös. Stek upp toastskivor i gott om smör tills de är frasiga. Servera bröden vid sidan om Skagenröran så att brödet behåller spänsten. Dekorera med citronskivor och toppa med caviar.

Drycken till

Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022

Nr 2527 (750 ml) 149 kr, 90p
Montelvini som har sin bas i provinsen Treviso, i Veneto-regionen, hittar vi också kärnan för det som idag utgör appellationen Asolo Prosecco DOCG. Montelvini innebär också Prosecco med höga kvalitetskrav. Il Brutto är en utsökt spumante som drar med fina mineraliska ådror och vital syra i den apelsinnotade citrusfruktigheten. Strukturellt solid med följsamt dragna tanniner och förstärkning i avslutet som påvisar att vi har att göra med ett riktigt vin, och inte något lättsmält bubblande. Eloge!

Vinet & Maten
Denna fantastiska Asolo Prosecco är som skräddarsydd för den krämiga skagenröran, och lyfter verkligen upplevelsen till nya höjder. Med sin torra struktur och förföriska citrusnoter adderar den en fräschör till varje tugga, samtidigt som den elegant smälter samman med de rika smakerna i rätten och förhöjer smaknyanserna. Ett klockrent val för en lyxig och smakrik inledning på måltiden.