Hem Råbiff på svensk kalvfilé, rostad kapris, krasse, dijon

Råbiff på svensk kalvfilé, rostad kapris, krasse, dijon

av Christoffer Enquist

Råbiff äter vi som förrätt likaväl som till huvudrätt – allt beror på sinnesstämningen. Denna klassiker gör sig väl till lättare röda men lika väl till vita fräscha som den Rheingau riesling vi nu har i glasen. Tillbehören får avgöra och då vi begränsar oss till friterad kapris, Dijon och krasse så vet vi att vår råbiff kommer kräva en riesling.

Recept – 2 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken, Rheingau, Tyskland

artikel 73540, 219 kr, 92 p
Uppträder snyggt och nobelt i sin smått opulenta och juicy mogna fruktighet som spelar med honungspenslad tropisk slöja i den citrus- och stenfruktsorienterade riktningen. Bra syra både svalkar och krispar om vinet och skapar en elegant vitalitet. Det ligger lite småfuktigt blomörtiga vindar i bakvågen och tanninerna för fram vinet på en attraktivt silkig våg. Kommer landa fint i glasen de kommande tio-tolv åren men är högst njutbar redan idag.

Matchningen
Köttets fina sötma fångas upp av rieslingens dolda rondör men framför allt finns det en syr som skär genom smakerna och maxar fräschören. Vinets karaktär går inte förlorad men samtidigt slår det inte heller ut den eleganta biffen.