Räkcocktail & Sancerre

av Christoffer Enquist

Skaldjur och Loire, i synnerhet då de sauvignon blanc-baserade som Sancerre, är väl ett av vin- och matmatchandets mest pålitliga partners. Viner med karaktär men som låter renheten i skaldjuren komma fram utan att ta över. Här tillagar vi scampi på ett sätt som lockar fram den knapriga strukturen samtidigt som smaken blir så ren. Och med en kryddig distinkt dippsås till så blir räkorna den perfekta aptitretaren att ställa fram, upplagda på krossad is och med Sancerre i glasen. Räkorna kan dessutom förlagas flera timmar i förväg. Receptinspiration hämtar vi från klassiska amerikanska matmagasinet Bon Appétit.

Så här gör du

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Vin

2019 Sancerre Les Belles Dames, Loire, Frankrike

art.nr. 2245, 179 kr, 88 p
Gittons Les Belles Dames hör till Systembolagets sanna trotjänare och därför är det extra glädjande att de senaste åren ha noterat den kvalitetsnivå som vinet lagt sig på. 2019 följer i fotspåren på den lika fina 2018 och det är ett år med ypperlig fruktmognad samt välbalanserad syra. I denna buteljering får vi en tydlig örtblommighet och inte minst sticker fänkålsnyansen ut. Det stenfruktiga lierar sig med stenrökighet, trädgårdsgrönska, citron och vinbärsblad samtidigt som det finns en fint svag oxidativ känsla i frukten efter lagringen på äldre fat. Doftintrycken följer även med i den rena smakprofilen som bjuder på en mer nertonad stil av sauvignon blanc. Klassiskt ja, men ändå med viss intensitet och ett något fylligare uttryck som skvallrar om vinets ursprung, Sancerre. Nässlor och krusbär kikar fram i eftersmaken och det är ett vin som på ett fint vis visar upp appellationen.

Vin & Mat
Tillagningssättet på scampin har gett räkorna en helt annan textur och sötma vilket gör dem extra ljuvliga till den kryddheta dippsåsen. Vinets renhet och fräschör skvallrar direkt om varför vi så gärna dricker Sancerre till våra skaldjur och inte minst denna mer nertonade stil av sauvignon blanc låter verkligen skaldjuren säga sitt, samtidigt som det lite heta hanteras mästerligt och “plockas ner” på jorden.