Hem Ratatouille med ört- & vitlöksspäckad karré

Ratatouille med ört- & vitlöksspäckad karré

av Christoffer Enquist

Vintern är här och med den lagar vi rätter med mycket smaker och som får oss att må bra. Till favoriterna räknar vi in den sydfranska klassikern ratatouille som dessutom är en riktig rödvinsvän. När den serveras med en långsamt tillagad karré som vi späckat med vitlök, gnidit in i citron och generöst med örter, ja då blir matchningen fenomenal. Och pricken över i:et får vi när Xavier Vignons 2019 Châteauneuf-du-Pape får ackompanjera anrättningen! 

Ingredienser – serverar 6 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2019 Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike

artikel 6267, 750 ml, 15%, 269 kr, 92 p
Xavier Vignon har en förkärlek till gamla rankor och i detta vin är de äldsta uppåt 90 år till åldern komna. Grenache dominerar och backas upp av en fjärdedel mourvèdre samt 15 procent syrah. Denna etikett är sedan 2017-årgången ekologisk och det är rätt imponerande med tanke på det antal vingårdslägen som ingår i slutblenden. 2019 verkligen osar Châteauneuf-du-Pape med varma stenar, stendamm, kirsch, viol, lavendel och torkad örtbukett. Smaken är den omisskännliga med fin intensitet, bra tanninmotstånd där inte minst mourvèdre gör sig hörd, och violblommiga rödbäriga toner i fästande stil. Pepparkryddighet, lakrits och ett stramt anslag följer med i det långa avslutet.

Matchningen
Vilket vin kan hantera detta bombardemang av smakintryck bättre än Xaviers Châteauneuf-du-Pape? Vinets transparens gör det lättdrucket men djupet och stringensen får det att finna länkar med de många smakerna från såväl kött som ratatouille. Men bäst av allt är hur det det växer i samspelet med örtigheten, vitlöken och tomatsyrligheten. Fortare än så här kommer man knappast till sydfrankrike!