Hem Rimmad torskrygg med asiatisk pensling

Rimmad torskrygg med asiatisk pensling

av Christoffer Enquist

Rheingau-egendomen Schloss Johannisberg är synonymt riesling och det var också här som världens första sammanhängande rieslingvingård planterades. Slottet presterar på en hög nivå vilket instegsvinet Gelblack, om man nu kan kalla det så, visar med bestämdhet – inte minst till vår asiatiskt penslade torskrygg som får sällskap av knaprig ostronskivling och pikant majonnässås som vispats samman med kikärtsspad. 

Ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken 2020, Rheingau, Tyskland

Nr. 73540, 750 ml, 13%, 219 kronor, 91 p
Gelblack är introduktionsvinet in i Schloss Johannisbergs rieslingvärld och det presterar på en konsekvent imponerande nivå år ut och in. Nu har 2020 landat och här bjuds en snygg fruktcocktail beståendes av persika, aprikos, ananas och päron med en skvätt lime på toppen. Modelleran/rökigheten är där, likaså de örtiga insticken och det vilar ett aningen svalare anslag över såväl doft som smak jämfört med 2019. Ungdomlig energi och elektrisk syra leder det stenfruktiga framåt i smaken med rökiga toner, ört och citrus som klassiska inslag. Avslutar syrligt torrt och med känslan av en årgång där växtläget snackar högre än frukten.

Matchningen
Hanterar den sojapenslade torskryggen exemplariskt och tar sig även an svampen med bravur. Majjon med sin pikanta styrka är likaså ingen match för rieslingen vars syra skär genom det feta och samtidigt hanterar hettan. Oxalis och gräslöksblommor sätter extra knorr på anrättningen och Gelblack visar varför riesling är en av de mest versatila druvsorter vi har.