Hem Röd pestopasta & rött i glas

Röd pestopasta & rött i glas

av Christoffer Enquist

Röd pestopasta: Tänker man Italien och mat så är det inte helt otippat att det är pasta, pizza och mozzarella med chark som kommer upp i tankarna, självklart med ett stadigt glas vin till. Och det är precis det vi tagit fasta på i denna enkla, snabba och lika goda pastarätt, vilket matchas med ett rött som med bravur möter intrycken – familjeproducenten Tommasis Amarone della Valpolicella Classico.

Röd pestopasta

Röd pestopasta ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2019, Veneto, Italien
Nr 22350, 750 ml, 15%, 325 kr, 90p
Med Tommasi får vi en amarone som har ett betydligt mer vinöst anslag och släpper den råa kraft som vinstilen lätt kan hamna i. De torkade tonerna av russin är mer nertonade och i stället får vi en snyggt körsbärsdoftande stil med örtiga toner, mörk choklad, tobak och en diskret violblommighet som backas upp av läder och kryddor. Smaken är elegant med visserligen kraft men likväl mer traditionell rödvinskänsla vilket vi uppskattar. Tanninerna är tydliga men smeksamma, syran adderar till texturen och så är den typiska sötman för amarone rejält nertonad. Örtigt och med integrerade torkade toner i det långa och kalkigt fästande avslutet. En finessrik amarone som dricks med stort välbehag redan idag men har många år i sig.

Till maten
Pasta, tomater, basilika och parmesan – vad mer kan egentligen en amarone önska sig? Tommasis version, med sina vinösa och eleganta anslag, gör vinet oerhört matorienterat vilket inte minst visar sig i detta sammanhang som får vilken kritiker som helst nöjd.

Till vinet på Systembolaget HÄR