Hem Rödbetshummus, rostade pumpakärnor & rökt pancetta

Rödbetshummus, rostade pumpakärnor & rökt pancetta

av Christoffer Enquist

Våren närmar sig med stormsteg även om den temporärt tar en paus då och då. Med varmare temperaturer ändrar vi våra matvanor och vill såväl äta som dricka fräschare. Chablis känns då än mer klockrent, inte minst när den är signerad en av de vassare, William Fèvre, och tillsammans med en ljuvlig rödbetshummus, rostade pumpakärnor, rökig pancetta och färsk koriander så skålas våren in på bästa vis.

Recept – 4 personer

Detta är en rätt vi gärna serverar som en aptitretare, en fräsch förrätt, men med bröd och lite mer av allt så fungerar den även som en lunch. Dessutom lätt att förbereda och ta med sig på picknicken i vår och sommar.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Chablis Domaine William Fèvre, Frankrike

art.nr. 50940, 750 ml, 12,5%, 249 kr, 90 p
Fèvre hör till Chablis toppar och är dessutom en av de största landägarna i regionen, inte minst så är man störst när det kommer till premier och grand cru-marker. Här har vi firmans Chablis som håller hög klass i 2020-årgången. Lätt kalkiga och jordiga nyanser kan skönjas, uppbackat av sval stenfrukt, citrongräs och vitblommighet. Smaken har ännu den ungdomliga texturen med ett friskt bett i syran men också generös fruktighet. Maritima hintar, lätt krämiga jästtoner och ett rent avslut med kvardröjande citrusstramhet.

Matchningen
Rödbetshummusens sötma och sälta, spiskumminkaraktären, osten och olivoljan skänker en härlig smaksensation i gommen, inte minst när det kompletteras med de rostade kärnorna, rökig pancetta och koriander. Fèvres 2020 Chablis hanterar det mästerligt och det tillskriver vi inte minst fruktdrivet som lägger in ytterligare en växel i matchningen. Vinet får även nötigare toner och det kalkiga förstärks av pancettans rökighet. En strålande fräsch matchning.