Hem Rökt salmalax, krispiga rädisor, rökt chiliaioli

Rökt salmalax, krispiga rädisor, rökt chiliaioli

av Christoffer Enquist

Den kallrökta salmalaxen är en ny favorit på redaktionen och här serverar vi den naturell i små bitar tillsammans med krispig rädisa, hyvlad fänkål och en rökig chiliaioli. Chili och whisky kan låta udda men i små mängder är det faktiskt en riktig smakhöjare, inte minst här då den rökiga chipotlen blir till en perfekt brygga mellan Lagavulins 16-åring och anrättningen.

Recept

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Single Malt

Lagavulin 16 Years, Islay, Skottland

Nr 400, 700 ml, 43%, 881 kr, 95 p
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range. Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med orange slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat än mer sofistikerad hållning än när det begav sig.

Matchningen
Som alltid med single malt och mat; ju enklare, desto bättre. Här är det detaljerna som styr och där den fint rökta laxen och dess mjälla textur är som sammet i munnen tillsammans med Lagavulin. de försiktiga krispiga grönsakerna adderar spänst och den rökiga majonnäsen är anordningens smakbrygga.