Romindränkt ananas, karamelliserad sås, kokos & vaniljgräddglass

av Christoffer Enquist

Efterrätter som du svänger samman i ett nafs och som inte innehåller några avancerade moment gillar vi skarpt. Särskilt när resultatet är så underbart välsmakande som i detta fall där färsk romindränkt ananas steks upp, karamelliseras och fulländas av riktigt god vaniljglass och knäckig romreduktion. Ibland är det simpla det genialiska, särskilt när det också blir ett glas Mantuano från venezuelanska Diplomático därtill.

Ingredienser – 4 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Rom

Diplomático Mantuano, Venezuela

art.nr. 389, 700 ml, 40%, 299 kr, 91 p
Charmig, flirtig, attraktiv och med dessertetsade toner av vanilj, choklad, kanel, fudge och snyggt nyanserade toner från muscovadosocker. Det låter måhända som en fluffig, underbar bakelsebagatell, men det är så mycket mer än så, för i allt det här finns en elegant finstämd skapelse med lager, substans och målinriktning. Det handlar således inte om tomma kalorier, här finns en stram fatskärpa, här finns ett väl placerat kryddgrepp och en vital energi, vilket främst visar sig i det ”vuxna” avslutets vindar med humidorboende cigarrtobak och snyggt utdragen kryddighet, för att inte nämna den maritimt violblommande lakritssmekningen. Det attraktiva, opulenta och omedelbara har komplexitet, nyans och balans. Det är just det som gör detta till vad det är: en sjusärdeles rom!

Matchningen
Det är något alldeles visst med ananas och Diplomático och när man, som i denna matchning, även får den reducerade och knäckigt läckra romsåsen samt god hederlig äkta vaniljglass, ja då blir det som sammet i gommen. Allt drar i samma riktning och ändå så får vi den där önskade brytningen någonstans i mötet, den som gör allt så otroligt nyanserat och njutningsfullt.