Rosmarin- & vitlöksspäckad kotlettrad

av Livets Goda

Rosmarin- & vitlöksspäckad kotlettrad med grillad tomat, stekt färskpotatis & edamame

Det här behöver du till 4 personer

Ingredienser
1 kilo benfri kotlettrad men gärna med fettrand; vi valde Änglamarks.
4 stora tomater
4 gula lökar
3-4 kvistar färsk rosmarin
1 msk citronsaft
8 vitlöksklyftor
Sellerisalt
1 msk honung
1 kilo färskpotatis
100 gram edamame
1 msk grönpeppar
Salt
Peppar
Olja, smör

Gör så här
Gör åtta snitt med en smal, vass kniv och peta in vitlöksklyftorna i kotlettraden. Gnid in den i sellerisalt, rosmarin, svartpeppar, citronsaft och honung. Låt gärna stå någon timme i rumstemperatur. Stek upp köttet i smör i stekpanna så att den får vacker färg och stänger igen porerna. Om du inte bränt fettet i pannan så är det ett tips att behålla denna och steka potatisarna i densamma. Ugnen har du satt på 175 C och steken ställer du i mitten av ugnen och halverar även tomaterna, klyftar löken, saltar och pepprar dessa och lägger runt om.

Färskpotatisen förkokar du lätt. Halvera sedan och stek dem färdiga i olivolja och smör så att de blir knapriga. Koka upp edamamebönorna, sila och släng ner med potatisen och grönpeppar.

Köttet mår bra av att ösas under tiden i ugnen och du lär märka att det vätskas en aning från bland annat tomaterna och marinaden. Ett par matskedar av ett portvin skadar inte heller. När köttet är klart så är det bara att skiva upp tunna serveringar med den härligt vitlöksosande doften som retar gommen. Servera en grillad tomat, lite lök och låt gästerna ta för sig av den smakrika potatisserveringen.

2017 Portia Roble, 88 LGP
Art. Nr 71256, 119 kr, 750 ml

Vinet:
Till skillnad från föregående årgång så har Portia Roble fått lite stramare tyglar, torrare krydda, mer edge, transparens och större elegans i en svalare form, vilket vinet mår ypperligt av. Maritima vindar samspelar med tobak, en örtig pepprighet, ceder, mörka hallon och ljusa björnbär. Frukten ligger kvar fint och mynnar ut i ett gott och långt efterspel.

Bortsett från att vinet är inbjudande och gott för sig själv, så är det även en lysande partner i samspel med mat.

Till maten:
Anrättningen bjuder på mycket smaker i stor variation; sötma, örter, krydda, syrlighet och animaliska vindar av finaste sort, och vinet med sin starka ryggrad klarar inte bara av att möta upp alla komponenter, de förstärks samtidigt som vinets fruktighet och svala fräschör sköljer över anrättningen. Denna kombination skänker således genuin njutning och ingen komponent dominerar showen utan det är balans som är ledordet. Och så älskar vi hur röda spanjorer hanterar vitlök!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>