Hem Rosmarinkryddade kycklingklubbor, tärnat bacon & ugnsrostade rotfrukter

Rosmarinkryddade kycklingklubbor, tärnat bacon & ugnsrostade rotfrukter

av Christoffer Enquist

Trots att druvan ursprungligen är portugisisk så är frågan om inte mencía glänser än mer i det nordvästra hörnet av Spanien. Kanske det hänger samman med att den här får stå på egna ben och inte blir till blendingpartner vilket oftast är fallet i Portugal där den går under namnet jaen. Till härligt krispiga kycklingklubbor och frasigt ugnsrostade rotfrukter blir Maruxa Mencía från spanska Valdeorras till en klockren matchning och druvan får visa sin kaliber.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2020 Maruxa Mencía, Valdeorras, Spanien

art.nr. 2633, 750 ml, 14%, 129 kr, 88 p

Mencía är druvan och i spanska Valdeorras tar druvan ett närmast cabernet franc-liknande uttryck, dock i varmare stil. Här noteras en mörk fruktighet med svarta vinbär, mörka körsbär och hallon samtidigt som det örtiga och gräsiga draget vilar starkt över intrycket med flintarökighet som kompletterar. Smakprofilen går i ungdomens tecken med energisk skogsbärig frukt och pigg syra. Mognad ja, men ändå med svalt anslag och vegetala nyanser som backas upp av lakrits, vitpeppar och en svag nyans av malört. Tanninerna bjuder på bra motstånd och adderar till den fräschör som vinet besitter och följer med hela vägen i det torra och skärpta avslutet.

Kombinationen
Ungt rött med bra tryck i frukten och örtiga anslag, ja vad mer kan man önska till en krispig kyckling med frasiga potatis och bacontärningar. Vinet möter rättens sälta, frukten lyfter fräschören, inte minst när vinet serveras lätt kylt och tanninerna upplevs mjukare. Feelgood-mat och vin i perfekt kombination.

Vinet finner man här på Systembolaget >>