Hem Rostad grön sparris med vitlök & parmesan

Rostad grön sparris med vitlök & parmesan

av Christoffer Enquist

Nu är vi inne i den efterlängtade tiden på året då man kan få tag på svensk sparris och denna primör kan med enkelhet lätt tillagas till ett fantastiskt tilltugg eller förrätt. Här njuter vi sparrisen med vitlök, olja och parmesan för en god start på menyn, serverat med krispig tysk riesling.

Bestick på bild: Global (finns hos Sundqvist.se)

Ingredienser (4 personer)

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Drycken till;

A Christmann Riesling 2023
Nr 5882 (750 ml) 11,5%, 159 kr, 90p
I detta vin finns en vinnande passion. Och efter en liten tid i både glas och gom hittar vinet sin väg, visar ässen och framträder med en stram, finlemmad kraft och bra fäste i sin terroir som känns klassiskt i de mineraliska sätena. Fruktigheten öppnar upp fina dragningar med blommiga attribut i honungssmekta noter av samspelta lime, aprikos, äpplen, persika och stenfrukter. Det finns även plats för en liten passionsfrukt nosad sötma i djupet som ger fin balans i vinets syrliga dragning. Vinet hittar rätt idag, bjuder in med smakfull gest, och har vi även förväntningar på en fin utveckling de kommande åren, så kommer vi att få det. Det finns en stolthet i vinerna från Pfaltz, som tar alltmer – åter igen – sin rättmätiga plats i vinvärlden. A Christmann Riesling är ännu ett utsökt exempel på det.

Kombinationen
Denna omtyckta primör kan i stunder vara svår att matcha till vin då sparrisen innehåller bitterämnen som kan framkalla järnsmak i svin, men med en riesling av kvalité så är det problemet ett minne blott. Christmann finner direkt sampelet med den lilla syran som finns i sparrisen, samtidigt som giftermålet är ett faktum när sältan från parmesanen förhöjer rieslingens fruktighet. En vårservering som du vispar ihop på några minuter och som sätter guldkant på såväl vardag som fest.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR