Hem Rostade rotfrukter, långbakad fläskkarré & såsreduktion

Rostade rotfrukter, långbakad fläskkarré & såsreduktion

av Christoffer Enquist

Mat som får jobba många timmar i ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår ört-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg temperatur i fyra timmar serverar vi ett ytterst passande rött från Bolgheri i Toscana – Il Seggio som briljerar i 2019-årgången.   

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2019 Il Seggio, Poggio al Tesoro, Bolgheri, Italien

art.nr. 2547, 750 ml, 14,5%, 199:-, 91 p
Bordeauxvindarna fläktar fint i Il Seggios 2019 men med mer regionstypiska lavendeldoftande inslag och maritimt grepp. Den cassisbäriga fruktigheten visar upp transparens i det örtiga uttrycket och backas upp av fint integrerade ektoner. Smakprofilen har en skärpt bärfruktighet, silkiga men likväl högst närvarande tanniner och en pigg, närmast citrusfästande syra som bidrar till det fina lyftet i gommen. Lätt ekkryddigt och med fin närvaro i den fräscha och långa finishen. Återigen en superb årgång av Il Seggio.

Matchningen
Den långbakade karréns karamelliserade yta, den saftiga köttsmaken och så då de örtiga och vitlöksdoftande intrycken blir hemmaplan för Il Seggio som med sin egen örtighet omgående finner ett samspel med maträtten. Särskilt denna årgång av vinet, med sin fina skärpta syra, skapar en underbar harmoni mellan mat och dryck – det här är fräschör på högsta nivå.