Hem Salmalax, papaya, forellrom, brynt yuzusmör, friterad citronmeliss

Salmalax, papaya, forellrom, brynt yuzusmör, friterad citronmeliss

av Christoffer Enquist

Somrigt värre blir det när vi skivar upp salmalax, mogen paprika och dekorerar med forellrom samt friterade citronmelissblad. Och för att binda samman de olika smakerna bryner vi smör och tillsätter lite soja. André Clouets härligt knastertorra men ändå mogna Silver Brut Nature är mitt i prick till denna perfekta start på en middag.

Ingredienser – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

02

Vin

André Clouet Silver Brut Nature, Champagne, Frankrike

art.nr. 7546, 750 ml, 12%, 379 kr, 90 p
Silver är en druvren pinot noir som ständigt levererar över sin prislapp, så även denna buteljering. Här bjuds en torr, frisk och törstsläckande champagne med en skön dos attityd. Framför allt lägger sig citrustonerna som en filt över vinet, därunder gömmer sig röda äpplen, torkad aprikos och rostade pinjenötter med lång, kryddig och framför allt torr eftersmak. Viss mognad kan skönjas och det beror säkerligen på att producenten använder en hel del äldre reservviner. Har onekligen lagringspotential men dricks med fördel även idag, denna Champagne som uteslutande kommer från Grand Cru-lägena Bouzy och Ambonnay.

Matchningen
Trots att champagnen är helt torr så finns en fin druvmognad och denna hanterar sötma och umami strålande och inte minst den lilla sältan också. Med papayan kommer även en krämighet fram i drycken och vi upplever kombinationen som oerhört finstämd med flera lager i upplevelserna.