Hem Salmalax, papaya, forellrom, brynt yuzusmör & friterad citronmeliss

Salmalax, papaya, forellrom, brynt yuzusmör & friterad citronmeliss

av Christoffer Enquist

Somrigt värre blir det när vi skivar upp salmalax, mogen paprika och dekorerar med forellrom samt friterade citronmelissblad. Och för att binda samman de olika smakerna bryner vi smör och tillsätter lite soja. Lansons fina roséchampagne blir pricken över i:et och jobbar följsamt med rätten.  

Ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Lanson Le Rosé, Champagne

art.nr. 7495, 750 ml, 12,5%, 499 kr, 90 p
De blå druvsorterna dominerar denna blend med pinot noir representerandes drygt hälften och vi har en ordentlig dos reservvin på drygt en tredjedel. Det röda vinet som blandas in i reserven utgör sju procent av vinet och består av både pinot noir och pinot meunier. Även om det omedelbara intrycket av Lansons Rosé handlar om rödsyrliga bärinslag med hallon och jordgubbar i doften så smyger chardonnay i periferin med stenfruktiga toner och nougathintar. Det finns även en citruston som drar mot blodapelsin. Smakprofilen är syrligt rödbärig med vinbär, hallon och citron där den senare bidrar till att fint linda in vinets dosage som ligger på åtta gram. Kaksmulor samt nötiga toner och fudge noteras också och vinet har ett behagligt fästande och långt avslut där den finstämda moussen bär fram det citruspigga. En skön sommarchampagne!

Matchningen
Mötet mellan champagne och rättens många smaker skänker en krämig gomkänsla vilket förstärker helhetsupplevelsen. Rättens lilla sälta finner champagnens rondör men inte minst så är papayan och vinet förträffligt samman och blir en essentiell smakbrygga.

Lanson Le Rosé på Systembolaget finner man här >>