Hem Salsiccia i kryddig tomatsås & färsk gnocchi

Salsiccia i kryddig tomatsås & färsk gnocchi

av Christoffer Enquist

Färsk salsiccia är ljuvligt gott och gör sig förträffligt i pastasåser. Här sätter vi vår egen på färska tomater, primörlök och grillad paprika, kokar upp den med vin och låter den puttra samman innan den får gifta sig med den stekta salsiccian. Till det färska gnocchi och en härligt passande Valpolicella Ripasso från högklassiga Zenato. 

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2018 Zenato Ripasso Superiore, Valpolicella, Italien

art.nr. 12324, 750 ml, 14%, 209 kr, 90 p

Det är en generös årgång, 2018, där doftintrycken är många och där örtvindarna med lavendel i spetsen fläktar friskt och bär fram den torkade frukten och som backas upp av läder, tobak, plommon och körsbär. Fatkrydda skänker en dimension ytterligare till vinet. Smaken är omisskännlig och det märks omgående att detta är en seriös Valpolicella. Tanninerna skänker vinet struktur, syran upplevs apelsinaktig och lyfter den lätt karamelliserade körsbärsfrukten samt lindar in den lilla rondören. Avslutet är kryddigt och med transparens i det långa avslutet.

Matchningen
Krydda, sälta, syra och mustig tomatsmak är precis vad Zenatos Ripasso behöver för att blomma ut och visa sina konster. Vinets lilla sötma, så typisk för vinstilen, är som gjord för maträtten och skänker den där häftiga balansen mellan sälta och sötma. Än mer harmoniskt och fräscht blir det när vinet serveras lätt kylt, runt 14 C.