Hem Scamorzakrämig köttfärslimpa, tomatsås, burratafyllda pimiento de padron & örtiga vita bönor

Scamorzakrämig köttfärslimpa, tomatsås, burratafyllda pimiento de padron & örtiga vita bönor

av Christoffer Enquist

La Tempérance ur Xavier Vignons Arcane-serie imponerade stort på oss när det nyligen provades och inte minst väcktes att laga något passande därtill. Vi landade i en mix mellan medelhavsländerna där vår scamorzafyllda köttfärslimpa fick sällskap av en vitlökskryddig tomatsås, örtiga smörstekta bönor och burratafyllda pimiento de padron. Resultatet tillsammans med vinet är inget annat än en hit! 

Ingredienser

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Arcane La Tempérance Cairanne Organic, Xavier Vignon

art.nr. 57106, 750 ml, 15%, 209 kr, 94 p
Med Arcane-serien och inte minst detta vin så visar den gode Xavier Vignon var skåpet skall stå, utan att exkludera någon vinälskare rent ekonomiskt. Här har vi en blend av 90% gammal grenache och 10% syrah från årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018, jämnt fördelat. Xaviers nyfikenhet, vinmakar- och forskningsbegåvning, har lett till en lagring helt i “Wine Globes”, det vill säga glastankar på 200 liter. Resultatet är ett friskt vin med djupt fokus och stor ungdomlig attraktion i den mörkt rödmogna fruktigheten där vi synar björnbär, plommon, körsbär och cassis med viss tobak och fikonrosad vegetal blomning och utsökt spritsig sötma och kryddig hetsning. Tanninsstrukturen är uppenbarlig men sammetslen i sin inramning och den mineraliska grogrunden ger vinet de lager och intensitet som behövs för att inte bara kunna intas med ful njutning idag, utan även de kommande 10 åren.

Matchningen
Rättens många smaker, sälta och syra, är ingen match för La Tempérance som med sin rika och generösa fruktmognad säkrar en fenomenal balans mellan vin och mat. Inte minst den kontrasterande känslan mellan sälta och sötma. Även de örtiga bönorna och de burratafyllda padron känns mitt i prick för vinet som bara förstärker sin fräschör till maten.