Hem Schweineschnitzel, The Butcher….bullseye!

Schweineschnitzel, The Butcher….bullseye!

av Livets Goda

Det här behöver du till 4 serveringar
Ingredienser
Cirka 700 gram fläskytterfilé, fläskfilé funkar också men har inte samma struktur
ströbröd
2 ägg
mjöl
salt, vitpeppar
citron
rapsolja
smör

Tillbehör – potatissallad
1 kg potatis
1 rödlök
bladpersilja, efter behag
vitvinsvinäger, 2-3 msk
olivolja, 1 dl
dijonsenap, 1msk
salt, peppar

Gör så här
Börja med potatissalladen, en given servering till schnitzeln. Skala potatisarna och se till att ha jämnstora. Koka tills de är redo och fasta i formen. Kyl ner och skiva när de är rumsvarma. Skiva rödlöken och lägg i vatten en stund för att öka krispigheten. Blanda olivolja, Dijon, vinäger, salt och peppar samt bladpersiljan och rör om. Denna häller du sedan över potatisen och rödlöken och har som tillbehör till schnitzeln.

Putsa fläskytterfilén och dela sedan i lagom bitar som du därefter snittar på mitten. Banka ut med köttklubban så de blir större och tunna. Salta. Vänd sedan i mjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet. Se till att hela schnitzeln är täckt. Låt vila minst en halvtimme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 100-125 grader.

Värm upp olja i en tjockbottnad kastrull, häll i minst en halv liter rapsolja och låt stiga i temperatur. När redo så kan du fritera två schnitzlar åt gången, cirka 2-3 minuter vid varje runda. Lägg bitarna på lite papper för att bli av med onödigt fett.

När du är färdig med alla så lägg dem i en ugnsfast form och ställ i ugnen medan du förbereder allt annat. Som att smälta smör snabbt och addera rikligt med persilja. När du är redo att servera så ringlar du lite av persiljesmöret över din schnitzel och serverar med potatissalladen. En citronklyfta till är också obligatoriskt, vinet älskar det.

Vinet
2018 The Butcher White Cuvée
(artikel 71739, 119 kr, 89 LGP)

Inget snack om vilken druva som är Österrikes signum men här får faktiskt grüner veltliner sällskap av en tredjedel welschriesling också samt en tiondel sauvignon blanc, två druvor som även de är väldigt klassiska för landet. Den ungdomliga frukten tar taktpinnen och bjuder på aromatiska toner av gråpäron och persika med hintar av kryddiga undertoner, citrusfrukt och diskreta inslag från sauvignon blanc i form av krusbär och vegetala instick. Inbjudande och flirtigt men inte utan djup och på samma väg är det i gommen när den omfamnande stenfruktigheten attackerar med den närmast obligatoriska vitpepparnyansen från grüner veltliner i frontlinjen. Samtidigt finns det uppbackande syra vilket accentuerar det saftiga intrycket men som även ger nödvändig struktur till bygget.

Till maten
Kan det här gå fel ihop, kan österrikarna vara helt fel ute? Självklart inte, här är det njutning på högsta nivå och vinet lyfter när man pressar lite citron över schnitzeln som är krispig och saftig. Det örtiga i vinet samspelar med persiljesmöret och potatissalladen står även den för fräschör. Ett perfekt exempel på hur det österrikiska köket interagerar med landets viner och varför vi älskar kombin mellan vitt grüner veltliner-baserat vin och schnitzel!