Semla och eminent bourbon

av Christoffer Enquist

4:e mars i år är dagen för en mycket omtyckt tradition – Fettisdagen. Förra året sattes det nuvarande rekordet över sålda semlor, vilket innebar att 63 procent av svenskarna åt (minst) en semla på den stora dagen och ingenting tyder på att intresset har svalnat i år. Det klassiska bakverket är, förutom att vara gott i sig, en alldeles fenomenal partner till starkare drycker och i det här fallet har vi matchat semlan med Michter´s US*1 Toasted Barrel Finish Bourbon 2024. En kombination som sätter guldkant på dagen.

Det vanligaste tillvägagångsättet är såklart att köpa en semla eller två från din föredragna konditor, men om du vill göra det från grunden så presenterar vi nedan receptet.

Michter´s US*1 Toasted Barrel Finish Kentucky Straight Bourbon 2024, 45,7%

Nr: Dolt, maila info@livetsgoda.se med rubricering ”Michter´s Toasted Bourbon 2024” för artikelnummer

(700 ml), 1599 kr, 96+ poäng
Som alltid med Michter´s så är det även i denna bourbon en oerhört begåvad och nyanserad fatinspirerad, findragen och magnetisk sötma som inleder den känslomässiga bekantskapen, som vi numera oblygt och förbehållslöst har till Michter´s husets alla bourbon. Den sätter sig här i en sofistikerat intensiv bourbonvåg som sveper med igenkännande finess och luftig styrka och mångfacetterad kryddighet.

Det handlar återigen om muskler med atletiska drag och smidiga rörelser i grundstyrkan. Dynamik med förfinad dignitet. De strukturella sättningarna är på gott eller på ont, något vi gärna sätter i första hand beträffande Michter´s. Grogrunden för den transparenta elegans man alltid uppvisar och som denna nya bourbon är ännu ett exempel på.

Smakmässigt är det en enastående bjudning i ett ömsesidigt kamratskap med violnära lakritsetsad blommighet, både ljus och mörk choklad med vanilj och fudgekola i nyanserad enighet, exotiskt godiskittlande kanderad citrusfrukt och nostalgiskt kanderade äpplen och körsbär. I avslutet fina toningar av cigarrblad som fått sin lagring i en läderklädd humidor med cederstickor och perfekt fuktighetsgrad. Det är väldigt njutbart.

Kombinationen
Mandeln plockar fram bourbonens rostade och vaniljsvepta noter, samtidigt som whiskeyns fruktighet strösslar semlan med ett utökat smakregister, och mötet är inget annat än förtjusande gott. Dessutom blir det hela aldrig sött utan håller sig nyanserat med charmerande skärpa. En kopp nyrostat kaffe till det och upplevelsen är komplett. Det är fenomenalt.

Semla – så gör du

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här