Hem Sesamsotad pilgrimsmussla på salladsbädd av mango, rökt lax & lime

Sesamsotad pilgrimsmussla på salladsbädd av mango, rökt lax & lime

av Christoffer Enquist

Georg Breuers Sauvage hör till Systembolagets mest pålitliga köp och visar även vilken fantastisk inneboende kvalitet rieslingdruvan sitter på. I den nya svala 2021-årgången matchar vi vinet till en sesamoljesotad pilgrimsmussla som vi lat på en bädd av mogen mango, koriander, salladslök, krispig rädisa, rökt salmalax och urkärnade tomater. Dressingen vi duttar över baseras på lime, soja, sesamolja och sesamfrön. Som gjort för Sauvage.

Recept – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2021 Georg Breuer Riesling Sauvage, Rheingau, Tyskland

artikel 5899 (750 ml) 12%, 149 kr, 90 p
Det händer alltmer sällan, att tysk riesling visar upp den där kallvuxna känslan men i årgång 2021 infann den sig och vänner av den slankare rieslingstilen gör rätt i att bunkra upp med 2021:or. Det här är ett matorienterat vin de luxe och visar i årgången upp en sval, klingande ren stenfruktig approach med persika, gröna äpplen och päron och där örtiga vindar, citrus och vitblommighet står för intrycken i en skönt fuktig stil. Smaken är krispigt torr, sval i sin ansats men ändå med bra extrakt i det stenfruktiga som backas upp av citrusspänst och blott en strimma av tropisk frukt. Snyggt, fästande avslut med viss skalbeska.

Matchningen
Sauvage är en fröjd att arbeta med till asiatiskt inspirerade anrättningar. Inte minst för hur väl den hanterar soja och sesam samt frukt som mango men även för att det är ett vin som fixar koriander och det är inte alltid det enklaste. Torrt vin men maten lockar fram en sötma utan att spänsten går förlorad.