Hem Skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka

av Christoffer Enquist

De godaste äpplena har precis skördats och en av våra favoriter är det syrliga Jona Gold som är en korsning mellan Golden Delicious och Jonathan. Just äpplets syrliga karaktär gör det till en fantastisk ledsagare till ett av vinvärldens främsta naturligt söta viner – tokajer och vad passar då bättre än en skånsk äppelkaka som får sällskap av St. Stephan’s Crown från den fina botrytisårgången 2013!

Botrytis är den ädelröta som angriper druvorna under hösten när gynnsamma förhållanden råder. I Tokaj har man vetat om denna förvandling av druvor till russin under flera århundraden och vilka vingårdar som har förutsättningarna. Rötan angriper druvan när fukten finns i luften men regnet uteblir och vad som sker är att möglet livnär sig på vattnet i druvans skal. När detta är konsumerat har du en nektarliknande druva som skrumpnat samman och det är dessa som med stor möda och arbetskraft plockas för hand.

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här