Serranolindad skreiryggfilé: Skreisäsongen är ännu här så passa på att njuta av den mjälla fisken som smälter likt smör i munnen. Här ger vi oss i kast med att linda en skreiryggfilé med serrano och som efter stekning serveras på en baba ganoush dekorerat med granatäpplekärnor. En himmelsk matchning till Lagavulins 16-åring.
Serranolindad skreiryggfilé – Recept – 4 personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Single Malt
Lagavulin 16 Years, Islay, Skottland
artikel 400, 700 ml, 43%, 879 kr, 95 p
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range. Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med orange slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat än mer sofistikerad hållning än när det begav sig.
Matchningen – Serranolindad skreiryggfilé och Lagavulin
Baba ganoush har en högst karaktäristisk rökighet som uppstått efter att auberginerna grillats och det passar förnämligt med whiskyns finessiga Islay-rök. Skreifilén fångar upp det maritima i Lagavulin och lite knaperstekt serrano med sin sälta lockar fram maltsötman. Granatäpplet lyfter whiskyns fina fruktighet. En förnämlig matchning.
Mer om Lagavulin 16 YO – The Classic
Lagavulin grundades 1816 av John Jonston och är ett av Skottlands äldsta destillerier. Lagavulin var det första lagliga destilleriet i närheten av Dunyvaig Castle, där det i början av 1700-talet fanns minst 10 illegala destillerier. Efter ett par olika ägare köptes företaget av James Logan Mackie som driver destilleriet vidare fram till 1889 då hans brorson Peter tar över via Mackie & Co. 1924 ändrar företaget namn till White Horse Distillers som 1927 blir en del av Distillers Company Ltd, som i sin tur var en del av det som senare blev Diageo. Namnet Lagavulin härstammar från gaeliskans ”Lag a’ Mhuilinn”, som betyder ungefär ”sänkan/dalen vid kvarnen”.
All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna. Mäsken destilleras första gången i en större panna till en sprit med en alkoholstyrka på knappt 30 procent. Därefter destilleras den ännu en gång i en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit hälls sedan över på fat och lagras, i detta fall minst i 16 år.
Chefredaktör Anders Enquist om Lagavulin 16 YO 43%
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range.
Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med oranga slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat än sofistikerad hållning än när det begav sig. Och det passar undertecknad alldeles ypperligt.