Hem Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja

Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja

av Christoffer Enquist

Roséchampagne dricks det alldeles för lite av men nu är den rosa säsongen här så det finns förhoppningsvis många anledningar i sommarvärmen att råda bot på detta. Till vår ljuvliga och lättlagade lilla aptitretarmacka på smörstekt danskt rågbröd som toppas med mogen avokado, mallorcansk bredbar sobrasada-korv och bladpersilja är Alfred Gratiens Brut Rosé inget annat än en lysande matchning och visar varför roséchampagne är så fantastiskt bra till mat. 

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Champagne

Alfred Gratien Rosé Brut, Champagne, Frankrike

art.nr. 78332, 429 kr, 90 p

Det finns en behaglig kombination av mognad och livlighet i denna rosé som bjuder på röda bärnyanser såsom jordgubbar, vinbär och vildhallon som kompletteras av kaksmuliga toner, blomblad och granatäpple. Smaken går i en relativt fyllig stil med viss täthet, brödiga toner, vinbärs- och jordgubbssyrlig bärighet, distinkt syra men också en rondör som harmonierar väl med friskheten. Eftersmaken är lätt örtig och får en att hinna tänka såväl blodgrape som tranbär och svagt rostade nyanser innan den klingar av.

Matchningen
Gratien är känt för sin markerade syra i champagnerna, något som hänger samman med att man undviker den malolaktiska omvandlingen. Det ger, som här, ett vin som skär genom maträttens lite feta struktur och det smörstekta rågbrödet, avokadon och korven lockar fram det bästa i champagnen. En given sommarhit!