Hem Snabb cheesecake

Snabb cheesecake

av Christoffer Enquist

Snabb cheesecake: Variationerna på cheesecake finns det inget slut på och den är som oftast lika uppskattad som den är god. Vi har här valt att twista till en snabb cheesecake med alkoholstekta blåbär och körsbär, med en botten på pepparkakor till amerikanska söderns klassiker – Southern Comfort.

Snabb cheesecake

Bestick på bild: Global (finns hos Sundqvist.se HÄR)

Snabb cheesecake (4 portioner)

Färskostkräm
Apelsinskal från en apelsin
200 g Färskost Naturell (kan bytas ut till creme fraiche om man önskar mer syra och fräschör)
1.5 dl Vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker

Stekta bär i Southern Comfort
225 g Frysta blåbär
8-10 Maranchinokörsbär (vi valde Hotel Starlino Cocktail Berries)
1 dl Southern Comfort

Montering
Pepparkakor (ca 14-16 st)

Gör så här:
Vispa ihop färskost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm. Riv ner apelsinskal och blanda om försiktigt. Låt stå.
Värm upp stekpanna på medelhög/hög värme och lägg i de frysta blåbären, körsbären och slå på en deciliter Southern Comfort. Rör om tills alkoholen avdunstat och ta bort från pannan.
Krossa pepparkakor till smulor.
Ta fram passande glas och fyll botten med krossade pepparkakor, lägg sedan i färskostkräm och sist på toppen blåbär & körsbär. Dekorera eventuellt med lite mynta om du har hemma och servera!
(Du kan såklart bygga upp anrättningen i lager)

Southern Comfort Black
Nr. 51692, 700 ml, 294 kr, 88p
Apelsin, körsbär, choklad, vanilj, kola med en marsipanstrykning – här går det undan ner för strupen. Spelar på gränsen till att bli för söt men klarar sig och det ligger en citruszest och pepparkryddighet som ger en ”frisk” linje i mittfåran. Servera i bourbonglas med en isbit, som alternativ lönnsirap på pannkakorna eller som en godartad shot. Skämsigt gott helt enkelt.

Kombinationen
Tankarna går sannerligen till den amerikanska södern i varje tugga och klunk. Southern Comforts söta och kryddiga inspel smälter samman med bärens fruktighet och pepparkakornas diskreta kryddning och vi får inget motstånd någonstans. Den mjuka, söta bourbonkänslan i Southern Comfort Black lierar sig sömnlöst med anrättningen och kommer ta dig och dina middagsgäster på en smakresa.

Southern Comfort Black finner du på Systembolaget HÄR