Hem Snittar med pumpapesto, rostade frön, pancetta & grönt från trädgården

Snittar med pumpapesto, rostade frön, pancetta & grönt från trädgården

av Christoffer Enquist

Riesling är alltid ett säkert kort som aptitretare och här har valet fallet på österrikiska Weingut Fred Loimers ekologiska riesling i ny superb årgång. Något som är tätt länkat med Österrike är pumpa och inte minst då i form av pumpakärnor och olja, något som inspirerat till våra snittar med pumpapesto, rostade pumpafrön och pancetta samt höstskördat grönt från trädgården.   

Recept

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2021 Loimer Lenz Riesling, Kamptal, Österrike

artikel 4350, 150 kr, 88 p
Den nya årgången av Weingut Fred Loimers ekologiska riesling speglar förra årets skörd och förutsättningar ypperligt där en utdragen mognadsprocess gett druvor med fin intensitet och sjung i syran, något som märks i denna riesling som visar upp klingande ren stenfrukt, en hint av tropiskt men också svala örtnyanserade instick. Smaken är slank men ändå med extrakt och årgångens fräsighet i syran. Persika, syrliga gröna äpplen och citrus formar basen i det ungdomliga fruktdrivet och följer med i det fästande avslutet som på ett riktigt fint vis uttrycker växtsäsongen. Mycket bra buteljering av en av Kamptals bästa i Niederösterreich.

Matchningen
Sälta sötma, syra och gröna toner hämtar vi från snittarna och det är smaker som passar ypperligt till den slanka men ändå smakrika rieslingen vars syra även tar hand om det lite feta i aptitretaren. Väldigt enkelt att svänga samman, väldigt lyxigt att servera.