Hem Spring rolls fyllda med strimlat kål, ärtskott & rostade mixade frön

Spring rolls fyllda med strimlat kål, ärtskott & rostade mixade frön

av Christoffer Enquist

En rätt som vi serverar som tilltugg eller ställer fram på plockbordet är dessa suveränt krispiga och fräscha vegetariska spring rolls fyllda med kål, ärtskott och rostade frön. Den sesamdoftande dippen därtill blir till en häftig kontrast men det som knyter samman hela härligheten är William Fevres Chablis Premier Cru Montmains i årgång 2019! Receptet hämtar inspiration från Anna Broms som bland annat driver restaurang Broms i Stockholm.

Ingredienser

Vin

2019 William Fevre Chablis 1er Cru Montmains, Frankrike

art.nr. 94280, 750 ml, 13%, 379 kr, 92 p
Det är en ytterst lyckad årgång av William Fevres Montmains vi har i glaset; en årgång som skänkt ett vin med finess i sin krutrökigt tropiska stil med ananas som särskilt utmärkande och bakomliggande inslag av citrusskal och stenfrukt. Det första mognadssteget är taget och det noteras i en diskret nötighet. I gommen bjuds en avrundad och bred textur med snygg kalkig mineralitet i tannindrivet men också fint limeliknande syra. Balanserat intryck i en varmare stil med lång rik och kryddspetsad finish. Kommer ha en fin utvecklingskurva och vara en god vän i mer än decenniet även om vi erkänner dess förtjänster redan idag.

Matchningen
Det rena drivet i vinet, syran och den lilla mognadstonen blir rena fullträffen till våra spring rolls med de rostade fröna och dippen med sin uttalade sesamkaraktär. Även sältan i tahinimajjon sitter som en smäck till den tropiskt inriktade frukten i vinet. Ett möte som handlar om superb harmoni.