Vi serverar sommarkväll på en tallrik. Stekt Iberico Secreto (även kallad Grisens Hemlighet), skuret i tunna skivor som penslas med krispig chili och serveras med kokt lupin, en fräsch grönsallad och ugnsgrillad småpotatis. I våra glas häller vi härligt italienskt rött från Brolio i den nya årgången 2022.
Ingredienser för fyra personer
IBERICO SECRETO
500 g Iberico Secreto
Salt och peppar
2 msk olivolja
Krispig chili i olja” från Laoganma
LUPIN
200 g lupinböna Mirabor (finns att köpa i välsorterade matbutiker, ofta från märket Nordisk Råvara)
1 msk smör
1 tsk torkad koriander
Salt efter smak
Lupin kan ibland vara svårt att hitta, om du inte hittar det kan du använda andra baljväxter som belugalinser eller bönor som alternativ.
GRÖNSALLAD
100 g blandad grönsallad
1 msk olivolja
Saften av 1/2 citron
Salt och peppar
UGNSGRILLAD SMÅPOTATIS
500 g småpotatis
2 msk olivolja
Salt och peppar
Färsk rosmarin
Så gör du:
IBERICO SECRETO
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttet i cirka 3-4 minuter per sida, eller tills det har en fin, gyllenbrun stekyta och är genomstekt till önskad grad (medium-rare rekommenderas för bäst smak). Ta bort från pannan och låt köttet vila i några minuter. Skär köttet i 1 cm tunna skivor och pensla generöst med ”Krispig chili i olja” från Laoganma.
LUPIN
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Tillsätt lupinen och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet, tillsätt smör och torkad koriander. Smaka av med salt.
POTATIS
Förvärm ugnen till 200°C. Tvätta småpotatisen noggrant och lägg dem på en bakplåt. Ringla över olivolja, salta, peppra och strö över färsk rosmarin om du använder det. Rosta i ugnen i 30–35 minuter, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.
GRÖNSALLAD
Lägg den blandade grönsalladen i en skål. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och peppar. Blanda väl.
SERVERING
Lägg de skivade Iberico Secreto på en tallrik. Servera med den kokta lupinen, grönsalladen och ugnsgrillad potatis.
Brolio 2022
Toscana, Italien, 750 ml, nr 2705, 149 kr, 90
Ursprungstydligt och sangiovesedominerat med körsbärsdriven frukt, läckra cederhintar och diskret läderton. Den örtiga framtoningen befäster sin födelseplats med rosmarin, pinje och salvia i framsätet, lierat med en uppfriskande blodcitrussyra, fruktpenslade tanniner och balanserad struktur. Ett utmärkt instegsvin till baronens vinvärld.
Kombinationen
Det sangiovesedominerade Brolio kompletterar perfekt det stekta grisköttet. Den körsbärsdrivna fruktigheten harmoniserar med köttets saftiga karaktär, medan cederhintarna och lädertonerna tillför en subtil komplexitet som lyfter rättens rika smaker. Vinets lite örtiga framtoning, med inslag av rosmarin, pinje och salvia, speglar och förhöjer den krispiga chilins kryddighet och värme, vilket skapar en harmonisk smakbalans. Den uppfriskande blodcitrussyran i vinet balanserar chilins hetta och ger en frisk kontrast till köttets fylliga smak.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR