Hem Stenbitsrom på smörstekt levain

Stenbitsrom på smörstekt levain

av Christoffer Enquist

Aptitretarna, de där små tilltuggen som man alltid vill ha mer av, hör till en festmåltids absoluta glädjeämnen då de har äran att inleda kvällen. Balansgången ligger i att finna något som är lätt att snabbt tillaga och ändå får i gång suget efter mer, något som snittar på smörstekt levain toppat med crème fraiche, finhackad lök, stenbitsrom och en dillkvist lyckas galant med. Alsacisk riesling till det är aldrig fel.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2021 Gustave Lorentz 2021 Riesling Réserve, Alsace, Frankrike

artikel 22257, 750 ml, 12,5%, 112 kr, 85 p
Den senaste årgången av vinet visar upp stora likheter med 2020 även om vi detekterar ett aningen svalare anslag i doft och smak och där örtiga inslag samt citrusfruktigheten tar mer utrymme i den försiktigt aromatiska doften där persika och äpplen backas upp av ett modellerigt anslag. Smaken är ungdomligt spänstig med rent anslag i den stenfruktigt pigga syran och som följs upp av citrus och örter i det torra, aptitretande avslutet.

Matchningen
Klassisk alsacisk riesling är aldrig fel och Gustave Lorentz är ett respekterat hus som står för en ursprungstypisk stil vilket vi uppskattar, inte minst som aptitretare där den pigga syran jobbar förtjänstfullt med snittarna. Inte minst bryter vinet av det feta i brödet, hittar harmoni med crème fraichen och kontrasterar sältan i rommen.