Hem Svamprisotto med lamm och sparris

Svamprisotto med lamm och sparris

av Livets Goda

Svamprisotto med lamm och sparris
i kombination till
2015 Xavier Châteauneuf-du-Pape
art.nr 6267, 249 kr, 750 ml, 93 LGP

Vi kan snabbt konstatera att detta vin från Xavier verkar trivs som fisken i vattnet i årgången och bjuder på en balanserad och generös mörksyrlig frukt i legerad form av körsbär, vinbär och björnbär som dessutom har en snygg tobak- och lakrits slöja.

En lätt pepparsältad örtighet ger en aromatisk krydda och som alltid hos Xavier ligger en stadig mineralisk botten som ger vinet stringens och även fräschör, i detta fall för oss en smått överraskande silkig och omedelbart elegant sådan. Xavier har gjort den där hitlåten, som kommer att tåla att ”spelas” om och om igen. Hiskeligt gott!

Här har vi hittat en kombination där alla rika och generösa smaker lirar med varandra. Xavier parerar och inbjuder sig själv in i matens lätt rustika egenskaper, samtidigt som vinet ger fräschör och kryddar med sin mörka, rena fruktighet i retur. Det blir som en pingis match i en perfekt, vacker duell där bollen aldrig slutar komma tillbaka från andra sidan nätet. Eller kort och gott en taktfull och god pardans!

Vinet finner du här

Svamprisotto med lamm och sparris
För 4 personer

Risotto
25 + 25 g smör
2 schalottenlökar, fint hackade
4 dl avorioris
2 dl fylligt rött vin, använd gärna Xavier
1,5 liter svampbuljong
2 dl riven parmesanost
1 msk bra balsamvinäger
1-2 tsk tryffelolja
1 tsk lätt regn med fint rivet citronskal

Svamp
500 g valfri svamp, grovt hackad

Lamm
4 st lammfiléer (innerlår)
Curry

Sparris
8 st gröna sparrisar

Vi använder till alla ingredienser
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

GÖR SÅ HÄR
RISOTTO
Koka upp en kastrull med svampbuljong som du håller varm. Bryn löken i en stekpanna i en klick smör. Tillsätt riset och rör kontinuerligt tills det blir glansigt.
Tillsätt sedan vinet och låt det koka in ordentligt. Fortsätt därefter att tillsätta en eller två slevar buljong i taget och låt det koka in innan du tillsätter mer. Rör hela tiden och fortsätt tills all vätska sugits upp av riset och konsistensen är ”al dente”, dvs riskornet ska fortfarande ha en kärna kvar. Rör ner resten av smöret och riv ner osten och låt allt smälta. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner balsamvinägern och tryffelolja. Blanda.

SVAMP
Medan du gör risotton så steker du upp svampen i en blandning av smör och olja tills den är gyllene i färgen. Smaka av med salt och svartpeppar.

LAMM
Ta fram filéerna i god tid innan och gnudda in dom med curry, salt och peppar. Låt dra en halvtimme. Stek dom sedan snabbt på hög värme i en blandning av smör och rapsolja. Se till att alla sidor får en stekyta. Det här tar 3-4 minuter max. Låt sedan köttet vila sig i form ca 5 min.

SPARRIS
Knäck av nedre delen på sparrisen och hacka upp resten. Bryn snabbt i smör ett par minuter. Smaka av med salt.

SERVERING
Servera risotton i botten och fördela ut svamp och risotto. Avsluta med att riva över lite extra parmesan.