Tacobakad tempeh och Rioja

av Christoffer Enquist

Tacobakad tempeh: En på papperet kanske otippad servering men som överraskar mycket positiv. Kombinationen av tacobakad tempeh och Faustino I Gran Reserva ger dig en förhoppningsvis nya smaker att upptäcka och en upplevelse där både maten och vinet lyfter varandra. Vi bara älskar balansen mellan kryddan, fräschören och komplexiteten. Spanskt på hemmaplan. Inspiration från Jessie Sommarström, Urban Deli.

Tacobakad tempeh

Tacobakad tempeh med somrig potatis och majscreme

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Faustino I Gran Reserva 2014
Rioja, Spanien, 750 ml, nr 2678, 199 kr, 91
Trotjänaren Faustino I Gran Reserva gör sällan någon besviken vilket också gäller här med sin 10-åriga tempranillofrukt i årgång 2014. Mycket trrivsam, finstämd och elegant doft som bjuder på viol, ceder, tobak, rostad paprika och en frukt som har ljusa toner i den mogna mörkvioletta fallfrukten. Smaken är elegant utvecklad med frukt som drar åt körsbär och mogna hallon och som blandas upp med toner från kakao, paprikapulver, kanel och en mycket gentil fatnärvaro. Tanninerna är vackert integrerade med fin krydda. Ett vin som varken är intensivt och stort eller åt andra hållet transparent och anonymt, utan det hittar sin roll precis där mitt emellan. Vilket gör det till en Rioja vi gärna vill ha som vän på bordet.

Kombinationen
Den djupa, nötaktiga smaken av tempeh tillsammans med den rökiga och kryddiga tacokryddningen möter galant Faustinos komplexa smaker av mörka frukter som körsbär och plommon, samt de sofistikerade toner av vanilj, tobak och läder. Den rika frukten i Faustino balanserar snyggt hettan från chili och kryddorna. Vinets friska syra harmoniserar med limejuicens fräschör och korianderns livlighet, och hjälper dessutom till att skära igenom det fetare inslaget från majskrämen. Servera vinet något svalt, max 12-14°C, så låter dess komplexa smaker komma fram på bästa sätt och att låta vinet andas en stund före servering öppnar upp smakpaletten ytterligare.