Hem Tartar – oxfilé

Tartar – oxfilé

av Christoffer Enquist

Tartar: En kulinarisk smaksensation som du skapar med enkla medel. Tartaren, eller i vanlig folkmun kallad – råbiffen, är en klassiker som är lika tacksam att laga som att inmundiga. Här parat med Chateau Ste Michelles Cold Creek Cabernet Sauvignon som förhöjer smakupplevelsen ett steg till.

Tartar på oxfile

Tartar på oxfile till amerikansk cab

Tartar på oxfilé
Ingredienser (2 pers)
Ca 200 gr färsk oxfilé
rödlök
2 ägg
Kapris
Rotfruktschips
En klick Dijonsenap om så önskas
Salt, peppar, olivolja

Så gör du:
Putsa rumstempererad oxfilén (om det behövs) och skär och finhacka den. Blanda med salt, peppar och lite olivolja av finare sort och forma till 2 biffar. Finhacka rödlök och kapris för sig. Lägg upp biff och placera en separerad äggula på varje biff och servera tillsammans med tillbehören. Antingen i separata småskålar eller allt på tallriken.

Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019
Washinton State / USA / 700 ml / nr 56875 / 279 kr / 93p
Granskar man Ste. Michelle Wine Estates med djupare insikt uppstår ett pärlband av bra viner, inklusive denna cabernet sauvignon. Att druvorna har god solexponering, porös jordmån och åldrande planteringar att växa på visar sig i vinet. Det råder en elegant, amorös och ödmjuk hållning i drivet, men inte utan tanninskärpa, cederkryddig krusning och mineraliska dragningar som håller den välutvecklade frukten alert med intensitet och fräschör i sina mörkt slingade rödbäriga draperier. Inslagen av björnbär, plommon, röda och svarta vinbär och körsbär drar solidariskt lasset och har snyggt lättsötade örtlakrits och violtonade penseldrag. Nämnda tanniner jobbar med en fint, krusigt fruktjuicy hållning och det omfångsrika avslutet tonar ut med en tobaksnosad eftertänksamhet. I fråga om insats kontra vad vi får så ger Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019 väldigt mycket tillbaka. Bortsett från det så är det ett synnerligen smakfullt, välgjort och bra vin. Ett sådant med en melodi av det tidlösa slaget vi alltid kommer att tycka om…

Mat & Vin i kombination:
Råbiff och amerikansk Cabernet Sauvignon är en fantastisk kombination som kompletterar varandra på många vis, såväl i smak som textur. Ste Michelles mineraliska dragningar klär råbiffens rika struktur, samtidigt som vinet adderar en extra dimension till anrättningen genom sin fruktiga bärighet. Rotfruktschipsens jordiga och nötiga profil smälter in i kombinationen, adderar krispig textur och skapar en njutbar upplevelse på ett enkelt och tacksamt vis.

Till vinet på Systembolaget HÄR >>