Hem Tartar på lax och äpple

Tartar på lax och äpple

av Christoffer Enquist

Tartar på lax och äpple: Högtiden för champagne, eller åtminstone en av dom, ligger runt hörnet. Här har vi gjort en fräsch laxtartar som är enkel att förbereda och som agerar utmärkt försnacks på exempelvis nyårsafton. Naturligtvis en champagne i glasen till, skål!

Tartar på lax och äpple

Tartar på lax och äpple

Tartar på lax och äpple – Ingredienser (ca 20 tartarer)

Ingredienser
Saften från 1 lime
Majonnäs, ca 2 matskedar
salt och peppar
190 g Salmalax
Ett halvt Granny Smith äpple
Laxrom
Korianderkrasse
Gammaldags tunnbröd, brutet i småbitar

Gör så här:
Tärna laxen i mindre tärningar. Skala äpplet och dela i lika stora tärningar som laxen. Blanda sedan försiktigt lax, äpple och majonnäs till en röra, tillsammans med limejuice. Toppa med några varv med salt- och pepparkvarnen.
Servera röran på tunnbrödet och toppa med lite rom och krasse.

Champagne

André Clouet Chalky Brut, Champagne, Frankrike
artikel 54533, 479 kr, 91 p
Förra året lanserade Clouet denna druvrena chardonnay som helt och hållet bygger på 2013-årgången. 7 år på sin fällning och som namnet antyder är druvorna från de kalkstensrika fästena i Montagne de Reims och Côtes du Blancs. Här får vi en citrusspänstig doft med cideräpplen, örter, vitblommighet och modellera medan smaken uppvisar en torr och krispig stil med krämig och smeksam mousse, stenfruktiga toner, fin intensitet och ett skalstramt avslut med citrus och äppliga toner.

Matchningen
En smakrik men ändå elegant servering som vi gärna låter inleda en middag och då med en stramare champagne i glasen. Clouets Chalky Brut med sin uttrycksfulla växtlägeskänsla och pigga citrus- och stenfruktighet fångar upp rättens lilla sälta, syra från lime och äpple och umami förträffligt. Dessutom skär champagnen igenom de mastigare tonerna från majonnäsen och laxen vilket stramar upp anrättningen ytterligare. Enklare än så här blir det inte om man vill briljera i köket.

Inspireras gärna också av: Laxcarpaccio med kräm på kronärtskocka & sardin HÄR