Hem Tartar på lax och champagne

Tartar på lax och champagne

av Christoffer Enquist

Tartar på lax: En kulinarisk smaksensation som kombinerar lax med fräsch kålrabbi och en touch av asiatiska kryddor. En enkel rätt att förbereda och som levererar en explosion av smaker i varje tugga. Tillsammans med franska bubblor är serveringen perfekt som aptitretare eller tilltugg på fester och middagar och kommer garanterat att imponera på dina gäster med spännande smaker och krispig textur.

Tartar på lax

Tartar på lax

Laxtartar på krispiga moln – Ingredienser, ca 12 st

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Palmer & Co Brut Reserve
(Champagne, Frankrike Nr. 7372, 750 ml, 369 kr, 375 ml, 219 kr, 90 p)
Den första sniffen avslöjar omedelbart två saker; att chardonnaydosen dominerar i blenden samt att mängden reservvin är noterbar. En klick på baksidans qr-kod avslöjar också att det rör sig om 57 procent chardonnay, 22 pinot noir och 21 pinot meunier. Anmärkningsvärda 40 procent av vinets blend utgörs av reservviner. Stor, uttrycksfull doft med grillad citron, rostade mandlar, vaxiga inslag, smörig brioche, kaksmulor och gul stenfrukt möter upp och vi noterar då även reservvinernas influens på doftspektrumet. Smaken är skärpt och stramar åt fint med följsam och försiktig mousse, citrus och kalkig mineralitet samt stenfruktig skalbeska och ett stänk av nötiga toner. En riktigt fin buteljering av Palmers Brut Reserve som lagts ner i källaren april 2018 och degorgerats i mars 2022.

Mat & Vin i kombination:
Champagnehuset Palmer, med sin eleganta och sofistikerade karaktär, utgör en perfekt följeslagare till denna uppfriskande servering. Palmer som har en lång historia av att leverera kvalitetschampagne utmärker sig med sin subtila fruktighet, balanserade syra och komplexa smaker. Här ger de asiatiska tonerna – med sesam, gari och chili – tartaren en fin pepprighet där champagnen balanserar upp med sin fräscha syra, samtidigt som den runda frukten och bubblorna förstärker den smöriga och krämiga karaktären hos laxen och gör det till en perfekt kombination. Kålrabbin och det puffade riset ger en nödvändig textur.

Champagnen finner du HÄR >>

Läs gärna: En trio Palmer & Co – champagne med mersmak HÄR