Hem Tartar på oxfilé och klassriesling

Tartar på oxfilé och klassriesling

av Christoffer Enquist

Tartar på oxfilé: Den här serveringen går efter regeln “Det enkla är det goda och komplexa”. En kryddig srirachadressing får blanda sig med oxfilé, koriander, mandlar och tenkasu. Tenkasu är en populär japansk ingrediens som används för att ge krispighet och textur till maträtter. Det är friterad tempurabeslag som bryts upp i små bitar och används som topping. I glaset har vi det ytterst prisvärda vinet Achleiten från Domäne Wachau i Österrike.

Tartar på oxfilé

Tartar på oxfilé

Ingredienser för fyra personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Tips: Du kan beställa Tenkasu (och andra japanska råvaror) på Japanska Matspecialisten: https://japanskmat.com/

2022 Achleiten Riesling Smaragd, 94p
Nr 93323 (750 ml) 13,5%, 331 kr
Wachau, Österrike
Achleiten är en ytterst välrespekterad vingård i byn Weissenkirchen i Wachau som ger viner med starka mineraliska dragningar i rieslingfruktens låga uttag. Man fick slåss med regn i början av skörden men när oktober kom, så kom även solen och druvorna mognade långsamt och bra och har gett vinet en fin syra, medelfyllig densitet och dämpad men underbyggd intensitet och energi i både struktur och tanninernas silkigt grusiga finess. Efter jäsning lagras vinet på fina jästfällningen först i ståltankar och därefter i stora ekfat och denna behandling är även en av orsakerna till vinets samtida friska klarhet och mer densitetstäta djup. Vinet både ger och kräver, som riktigt bra, intelligenta viner ska göra.
Det råder fin intensitet och energi och välplacerade honung och blommiga noter i fruktigheten där citrus, vit persika, äpplen, krusbär och unga päron sätter kostymen snyggt, och som även ger ifrån sig en nyanserat grönskande terroir vegetation. Det är naket klart men rikt och begåvat. Idag och kommande 10 åren passar vinets intagsfönster bra, men att låta vinet få dra till sig vidare några år till, är det inga problem med.

Kombinationen
De rena och tydliga citrustonerna från rieslingen går in i den här rätten helt perfekt och lyfter upp hettan i srirachadressingen. Samtidigt bjuder oxfilén på en fin rundhet och tillsammans med mandlar och tempuran blir det en mycket elegant upplevelse. Ett vin och en maträtt som är gjorda för varandra.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR