Tartar betyder finfördelat kött som helst ska serveras rått och av naturliga skäl så vill man då ha kött av bästa kvalité. Här har vi gjort en lyxig förrätt på hängmörad oxfilé, som läggs på en smörstekt toast och serveras med rom. Till denna lyxiga anrättning serverar vi pinot från Kalifornien som håller hög kvalité trots sitt ringa pris – Angeline Vineyards California Pinot Noir.
Tartar på toast med rom – Ingredienser för fyra personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Angeline Vineyards California Pinot Noir 2022
Kalifornien, USA, nr 2354 (750 ml), 14%, 179 kr, 89+
Angelina har sin bas i Russian River Valley i Sonoma och frukten till denna pinot kommer från en mångfald av pinotfästen i staten Kalifornien, från Central Coast till de norra delarna. Skörden var rekordtidig i årgången efter torka och tidig sommarvärme men huset har satt ett medellfylligt vin i årgången med friskt juicy frukt och mineraliskt svalt drivande tanniner. Noterna av violblommiga körsbär, hallon och nypon agerar med spänstigt mjuk mognad och lagringen under sex månader i franska ekfat varav 30% nya, ger ifrån sig en välklädd not av vaniljfudge. Bra vin i vardagen.
Kombinationen
Vinets snälla, men markerade tanniner samt ungdomliga frukt fullkomligt omfamnar det möra köttet, samtidigt som toasten skapar en fin textur till den annars så mjälla anrättningen. Vidare så kompletterar Angelines ursprungstydliga mineralitet och balanserade syra romen och dess sälta, utan att ta bort sig själv i ekvationen och det hela blir till ett lika lyxigt som njutbart möte.