Hem Tikka Masala och en fransos

Tikka Masala och en fransos

av Christoffer Enquist

Alla har vi ätit Tikka Masala, vissa mer minnesvärda än andra, men hur många av er har egentligen gett sig i kast med att laga till den indiska klassikern hemma? Visst, det krävs en del ingredienser men om du nu inte sitter på ett välfyllt kryddförråd så är det värt att ta investeringen för det här receptet lär du vilja laga om och om igen. Ljuvligt gott är det nämligen och inte minst när vi tillåter oss att byta ut den mer vanligt förekommande kycklingen mot fläskkarré samt servera en riktigt fin Bordeaux därtill från superåret 2015!

Recept

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2015 Clarendelle Rouge

Art.nr. 3147, 209 kr, 91 p
Årgång 2015 visar just nu upp sig från sin bästa sida med en skön mix av första mognadssteget men med ännu bevarad ungdomlig frukt som här tar sig ett floralt och örtigt inbjudande intryck. Doften fullkomligen skriker merlot när det är som bäst och det rullas upp plommon, korinter, höstlöv och lakrits och snyggt integrerade fat. Smaken är inbjudande med flirtig röd och blå frukt, örtiga instick och silkiga tanniner som ändå bjuder på motstånd. Syran är något lägre men ändå där och man förstår de som dragit paralleller mellan fantastiska 1982 och 2015. Torrt såklart men oj vad förföriskt mogen frukten är i vinet och den känslan fortsätter med till avslutet som tar sig en mer örtig ton.

Mat & vin
Tikka Masalans kryddrikedom och fina diskreta hetta, aningen syrliga karaktär och fyllighet behöver en dryck som kan anta utmaningen och samtidigt excellera på egen hand. Clarendelles 2015 gör det med råge och den fruktrika årgångens mognad blir klart mer framträdande till tikkan. Servera vinet lätt kylt för än större utbyte.

Till vinet på Systembolaget >>>