Hem Tjocka revbensspjäll, skysås, bakad lök & potatis

Tjocka revbensspjäll, skysås, bakad lök & potatis

av Christoffer Enquist

Det finns inga genvägar till saftiga och smakrika revbensspjäll och att förkoka köttet ger helt enkelt inte samma ljuvliga smak och konsistens. Här jobbar vi med tjocka revbensspjäll som fått några timmar i ugnen tillsammans med glaze, lök och potatis. Till det knaprig broccoli, skysås och en ekologisk Barolo från familjefirman Massimo Rivetti. Svårare behöver det inte vara. 

Tjocka revbensspjäll

Ekologisk Barolo & tjocka revbensspjäll – Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Så här gör du

Sätt ugnen på 125 C. Lägg tjocka revbensspjäll i en form. Gnid in köttet i salt och svartpeppar. Häll lite vatten i botten och täck formen med folie. Låt gå i ugnen runt två timmar. I en långpanna under så rostar du samtidigt potatisen och löken som du halverat, saltat, pepprat och ringlat olivolja över.

Efter två timmar tar du ut formen med spjällen, häller det mesta av skyn i en kastrull (spar lite i pannan) och penslar köttet med glaze. Öka temperaturen till 225 C. Rosta spjällen och pensla ett par gånger så det blir klistrigt och krispigt. Räkna med 20–25 minuter. Den vätska som finns i formen häller du nu ner i kastrullen med tidigare skyn och kokar upp samt reder av med arrowrot för en spegelblank sås. Håll samtidigt koll på grönsakerna under i ugnen så de inte tar för mycket färg. Slutligen så koka upp saltat vatten och lägg i broccoli med lång stam som du blott kokar i max två minuter.

Vinet

Ekologisk Barolo: Massimo Rivetti 2018, Piemonte, Italien 

Nr. 20055, 295 kr, 91 p
Massimo Rivetti BaroloFamiljen Rivetti släpper inte på sitt ursprung, men ger även vinerna en uppdaterad hållning med bra, välutvecklat moget fruktdriv i en ung, vital och socialt inbjudande öppenhet, och samtidigt känslan av mer introvert agerande med antydan om att det finns ännu mer att utveckla. Mörka viol- och lakritsslingor spelar i den mer ljusare körsbärsrosade och nyanserat ört- och tobakvindandes fruktigheten. En syrligt nosad söt rondör tilltalar och ger det mer citrusblodiga och mineraliskt följsamma tanningreppet en bra motsatt attraktion. Det är inte lätt att hitta en riktigt bra Barolo med tillhörande egenskaper till detta facila pris, men här har vi ett snyggt exemplar som framkallar den komplexa känslan av att absolut vilja inta vinet idag, samtidigt som det ligger och ruvar en tillfredsställande tanke om hur bra morgondagen kommer att bli. Som det ska vara med ett bra vin.

Matchningen
Kött och nebbiolo är aldrig fel då tanninerna får en mer nerslipad framtoning men vad vi också gillar är vinernas transparens som gör att det känns fräscht tillsammans. Addera en årgång som 2018 till detta och vi har ett superbt möte med sältan från de tjocka revbensspjällen.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>>