Hem Toast Skagen till jul

Toast Skagen till jul

av Christoffer Enquist

Skagenröran tänker måhända många hör sommaren till men precis lika välkommen och önskvärd är den på julbordet. I vår version arbetar vi med finhackad rödlök och enkom majonnäs samt gott om citrus så fräschören hamnar i centrum. Toppad med stenbitsrom och den aromatiska dillsmaken så blir det en höjdare till akvavit. Vi valde en dansk och en norsk så hela Skandinavien är representerat på en tallrik.  

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Gammel Opland Julakvavit, Norge

art.nr. 11190, 350 ml, 41,5%, 149 kr, 93 p
En akvavit som har tillverkats sedan 1872 med hemlig kryddsmaksättning och som vanligen får två års lagring i sherryfat. Den här fått en lagring i sherryfat under åtta år vilket också präglas snyggt i karaktären med torkad mörkmogen bärfrukt, russin, citrus, finslipat lakritspenslad vanilj, kummin och nyanserat torkade örter. I mellanspelet ligger en bra viskositet som stramar åt snyggt i avslutet, som där även ger en viss pepparkryddighet.

Akvavit & Skagen

Vi har två uttrycksfulla akvaviter i glasen och bägge uppvisar ett härligt ört- och kryddspel som gör sig förträffligt till Skagen. Juleakvaviten från Aalborg hittar genast en smakbrygga med citrus och dill medan Opland visar stor uppskattning för sältan i rätten och det smörstekta levainbrödet. Bägge gör sig förträffligt till anrättningen och förhöjer fräschören med sin alkohol som skär genom majonnäsen.