Tonfisklandgång

av Christoffer Enquist

Höga Kustens stolthet High Coast fortsätter leverera whisky av hög klass även om just denna vi nu har i våra glas, HAV, varit med ett tag. Här söker vi inspiration från havet för att finna en fin smakbrygga till whiskyn som just tar namnet HAV. Det blir till en tapasanrättning med tonfisk som bas och som inspirerats av ett recept ur danskarna Rasmus Kjaer och Sören Franks bok Tapas & Sherry.  

Recept

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

High Coast Whisky Hav Batch 05, Single Malt, Sverige

art.nr. 35783, 500 ml, 48%, 479 kr, 91 p
HAV finner inspirationen i platsen där destilleriet ligger, där Ångermansälven blir till hav. Majoriteten av whiskyn är orökt medan en fjärde del är rökig. Lagringen påbörjas i ungerska och svenska fat innan slutfinish i bourbonfat. Med HAV får vi en fin fathantering som skänker en trätor inramning utan att whiskyn blir just träig eller kantig. Men skarpare läge råder strukturellt vilket dämpar fruktigheten i whiskyn. Mer torr tobak, cederdrag och en bra maritim sälta i toner av citrus, äpple och skogiga bär med försiktigt örtiga inslag. Som alltid en utsökt nyanserad sötma i linjen med lätt salmiak och tjärapastiller i fint driv. Frisk i avslutets kraft vilket ger den åtstramande karaktären luft under vingarna.

Matchningen

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här