Hem Tryffel med apelsinzest & havssalt

Tryffel med apelsinzest & havssalt

av Christoffer Enquist

Är du osäker på hur man bäst matchar in en whisky till dessert så är choklad alltid svaret. Därefter får valet av whisky avgöra kakaohalten och har du exempelvis markerade rökiga inslag så mår whiskyn bättre i sällskap av hög kakaoprocent. I våra tryfflar arbetar vi med mörk choklad där halten ligger på 55 procent men blandar även i lite kesella för att runda av något samtidigt som tryfflarna anpassas för ett gudomligt gott möte med japanska Super Nikka, en whisky vi håller högt. Tryfflarna, smaksatta med apelsinzest, Super Nikka och havssalt är vansinnigt lätta att göra och förbereds innan så du slipper spendera tid i köket när det är dags att briljera inför gästerna.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Whisky

Super Nikka, Japan

art.nr. 455, 700 ml, 43 %, 519 kr, 92 p
Super Nikka består av grainwhisky från Miyagikyos Coffey stills samt maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi. Whiskyn lagras huvudsakligen på nya amerikanska ekfat, samt på ombyggda och omkolade fat. En mindre andel sherry- och bourbonfat ingår också. Snittåldern ligger någonstans kring 10 år och det här är en vegetalt uttrycksfull whisky med lätt maritima tobaksdrag i den sötade apelsinskals- och citrusfruktigheten. Snygg lakritssälta lirar bra i sötman, strukturen är vackert silkig och avslutet har fin krydda och längd. Elegant pondus och starka 43 procent.

Mötet mellan tryffel & whisky
Mörk choklad och whisky är allt som oftast en riktig höjdarkombination men här tar vi det steget längre och möter Super Nikkas fina apelsinzestighet med just apelsin i vår tryffel, något som lyfter whiskyns smaknyanser en nivå. Havssaltet på toppen av tryffeln lierar sig med den lilla maltsötman och chokladen lockar fram det kryddiga ur faten. Himmelskt gott möte!

Super Nikka finner man på Systembolaget HÄR >