Variation på tonfisk

av Christoffer Enquist

Att kunna köpa en 2008:a från Laurent-Perrier på Systembolaget, till mycket sympatiskt pris dessutom, och servera den till fyra variationer på tonfisk i sushiformat är inget annat än ren och skär lyx. Den här kombinationen kommer således med mycket stark rekommendation och vi föreslår ni låter den inleda en middag.

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Vin

2008 Laurent-Perrier Vintage, Champagne, Frankrike

art.nr. 75308, 750 ml, 599 kr, 93 p
Druvor från 10 olika Grand Cru-byar ligger till grund för 2008:an och där chardonnayn hämtas från lägen i Côte des Blancs. Och det märks, inte minst Chouillybasen sticker ut med sin distinkta modelleriga framtoning där den gula frukten får uppbackning av pigga citrustoner, ostronskal och en delikat myntaörtighet samt rödbärig transparens som man ofta finner i husets champagner. Och så älskar vi att fräschören tar så stort utrymme – utan att det där brödigt jästiga släpps fram. I gommen är det rakt av renhet och finess i husets lättare stil men som likväl är fullpackad med smakintryck och intensitet. Det närmast svävar fram och bubblorna, små men många, förstärker det pigga intrycket tillsammans med en precis syra och citrusaktig stenfrukt. Det är bara att tacka för uppvisningen!

Vin & Mat
En champagne som aldrig har ambitionen att ta över showen är perfekt till sushi då vi arbetar med subtila smaker. Ändå så fascineras vi över hur den anpassar sig efter de olika variationerna vi serverar och hur den ökar i intensitet när smakerna blir fler. En uppvisning i anpassningsbarhet utan att champagnen inte själv också får skina!

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR >