Hem Vit sparris, hollandaise & bacontärningar

Vit sparris, hollandaise & bacontärningar

av Christoffer Enquist

Vit sparris, hollandaise & bacontärningar: Zweigelt fyllde 100 år som druvsort förra året, denna korsning mellan sankt laurent och blaufränkisch som blivit så populär i Österrike. Som rosé har den inte samma historik utan det är först på senare år med rosévinstrenden man insett hur välägnad den är som rosa. Schloss Gobelsburg i Kamptal visar hur läckert det kan bli och till primörklassikern vit sparris och hollandaise sitter vinet perfekt, inte minst med lite extra hjälp från bacon och vårlök.

Vit sparris, hollandaise & bacontärningar

Vit sparris, hollandaise & bacontärningar

Vit sparris & österrikisk rosé – Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2022 Schloss Gobelsburg Rosé, Niederösterreich, Österrike

Nr. 94014, 750 ml, 129 kr, 85 p (även 1500 ml, 225 kr, Nr. 94019)
2022:an har en inbjudande doft i flirtigt rödbärig och persikadriven stil med gröna instick från trädgården, inte minst stjälkighet och rabarber. Smaken har ännu det ungdomliga greppet om gommen med kittlande, närmast fräsig syra som balanserar upp det smultronbäriga, persikan och blodröd citrus som tar sig ett zestigt uttryck och fäster fint i det rena avslutet. Väldigt lätt att gilla men ändå inte utan substans.

Matchningen
I traditionell mat- och vinlitteratur lyfts ofta sparris fram som något av en vinovän. Det är en sanning med en hel del modifikation. Det visar inte minst denna förträffliga zweigelt rosé som har den lilla grönskan i sig och rätt mognad i den ljusröda frukten vilket gör mötet så harmoniskt och samspelt.