Vitello tonnato hör till de ovanliga recepten som kombinerar kött och fisk. Dess ursprung, eller rättare sagt ett förstadium av rätten, finner vi i Frankrike men det är i Piemonte som det förfinas och särskilt när tonfisk i konserv ser dagens ljus så uppstår det vi idag associerar med rätten. Piemonte är dess bas och hur du tillagar din vitello tonnato har idag en myriad av tolkningar. Vi låter vår kalvstek, ingniden i citronskal, vitlök, olivolja, lagerblad och rosmarin, gå till 62 C på låg värme i ugnen innan den får svalna och står kallt över natten. Tonfisksåsen får även några sardeller som sällskap och i mötet med Heartlands okonventionella Sposa e Sposa, en blend på lagrein och dolcetto, blir matchningen inget annat än himmelskt.
Recept – så här gör du
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här