Hem Wallenbergare, gott mos, rårörda lingon, smör & ärtor

Wallenbergare, gott mos, rårörda lingon, smör & ärtor

av Christoffer Enquist

En av Sveriges mest klassiska kockar och tillika upphovsman till två tidlösa serveringar, var Julius Carlsson, verksam i mer än femtio år på scenen. Julius skapade oxfilé provencale som vi alla säkerligen njutit av vid flertalet tillfällen men den kanske mest kända är ändå Wallenbergaren, kalvfärsbiffen som rörts samman med grädde och som serveras med ett riktigt potatismos, rårörda lingon, ärtor och skirat smör. När vi nu lagar klassikern så serverar vi ett minst lika känt rött därtill och som blivit något av en favorit att matcha till svenska favoriter – Beaujolais Royal

Wallenbergare

Recept – wallenbergare

Ingredienser (4 personer)

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

Beaujolais Royal, Bourgogne, Frankrike

art.nr. 5408, 750 ml, 114 kr (finns även som 375 ml, 69 kr)
I glaset en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Doften bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner också. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. En ytterst trivsam vardagspärla.

Till maten
Vinet som passar till allt har vi tidigare benämnt Royal när vi testat gränserna men här är det bara så klockrent tillsammans och när man dricker vinet kylt, runt 13-14 C, så förhöjs fräschören i samspelet och vinets bärighet får en urläcker rondör tack vare sältan i rätten och syrligheten från lingonen.