Hem Whisky möter jätteräkor

Whisky möter jätteräkor

av Christoffer Enquist

Vissa single malt är mer matorienterade än andra och till grupperingen kan vi med lätthet räkna in anCnoc och destilleriets fina Sherry Cask Finish Peated Edition som handlar mer om komplexitet än kraft. Till en kryddigt, örtiga jätteräkor som vi snabbt halstrat och serverat till aioli och nybakad baguette får vi till ett möte som verkligen visar varför whisky- och matmatchning är så spännande.

Glas på bild: Riedel Drink Specific Neat, finns hos Sundqvist.se HÄR

Recept – 4 personer
200 g skalade vannameiräkor
½ dl aioli (vi köpte färdig)
1 baguette av valfri sort

Marinad:
1 msk olja
1/2 hackad röd peppar (chili)
1 riven vitlöksklyfta
1 halv kruka koriander, finhackas (spar lite som dekoration)
Färskpressad juice från ½ citron
Rivet citronskal från ½ citron
2 krm salt

Till servering
Färsk koriander

Så här gör du
Blanda marinaden (kan med fördel förberedes dagen innan) räkorna låt marineras en stund.
Halstra (eller grilla) räkorna på hög värme på båda sidor tills de får färg och servera direkt tillsammans med bröd och aioli. Dekorera med färsk koriander

Whiskyn till

anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition
Speyside, Skottland, nr. 577, 700 ml, 40%, 349 kr, 91 p
Destilleriet har utövat peaty konst sedan begynnelsen och med sin ”svarta label” fick till slut man den respekt man förtjänade för detta. Men man kör ingen hårdrökt stil, mer sublimt integrerat och elegant uppstyrd, på gränsen till charmigt, eller låt oss kalla det opulent, med en fin dragningskraft.
En maritimt och lakritshintad sälta ger sig tidigt och propert tillkänna i whiskyns blommigt och ytterst finjusterade vanilj- och honungshintade sötma. Whiskyn har som tidigare lagrats i ex-bourbonfat med en slutfinish i ex sherryfat, vilket speglar sig i kryddigheten liksom tillgivna körsbärsdrag i den äppelspridandes citrusfruktigheten. Destilleriet är oerhört trygga i det man gör, utvecklingen når ständigt nya nivåer vilket denna whisky är ett utmärkt exempel på. Det är smakfullt, välbalanserat och lika elegant som gott.

Mat & Whisky
Whiskyn hittar omedelbart samhörighet med örterna och hettan, samtidigt som det maritima såklart får sitt med räkorna där den största smakbryggan byggs. Och hur väl den elegant peaty-tonen fångar in och berikar räkornas smakprofil är inget annat än förträffligt.

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR