Hem Wontonsoppa & Lambrusco di Sorbara

Wontonsoppa & Lambrusco di Sorbara

av Christoffer Enquist

Comfort-food när det är som bäst; ja så vill vi gärna beskriva denna wontonsoppa som får sin mustiga smak efter långkok på kyckling. Toppa det med wontons fyllda med kyckling och svamp och ringla över en chiliolja så uppstår det magi i det simpla. Och en superb Lambrusco di Sorbara därtill är som gjord för denna anrättning.

Recept – serverar 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara, Emilia-Romagna, Italien

art.nr. 2339, 750 ml, 11,5%, 159 kr, 88 p
Nej, Lambrusco är inte ett pärlande rött sött även om många av oss druckit vår beskärda del i ungdomen av dessa ytterst mediokra exemplar. Här får vi den totala motsatsen i form av en lambrusco di Sorbara, en av de mest ansedda lambrusco-druvorna och den rosaskimrande drycken är faktiskt ett rött vin vilket har sin förklaring i skalets färgpigment. Doften bjuder på ljusa röda sommarbär med jordgubbar i spetsen men det finns även klarbär, torkade örter och röd citrus. Smaken är härligt stram och knastertorr, syran fräsig och bubblorna livliga. Ändå råder balans och den röda bärfruktigheten förstärker det läskande intrycket samtidigt som vinet också har ett visst djup som skapar nerv. Lär bli en ögonöppnare för många.

Matchningen
Vår smaksatta fond har en mustig smak och precis lagom salt och het smak. Lambruscon tackar för detta och accelererar i fruktighet och får ett sötare uttryck trots att vinet är knastertorrt. Och det är precis vad som gör den här kombinationen lysande för det är samspel på högsta nivå.