Hem Mat & Restaurang Receptförslag: Halstrad pilgrimsmussla på grön ärtpurébädd, serverad med torkat apelsinskal & reducerad apelsinsås

Receptförslag: Halstrad pilgrimsmussla på grön ärtpurébädd, serverad med torkat apelsinskal & reducerad apelsinsås

av Livets Goda

En superlyxig förrätt som är enkel att laga även om ett par moment tar lite tid (men sköter sig självt). Det här behöver du till 4 personer.

Ingredienser

Ärtpuré

1 paket fina små ärter (250 gram)

2 msk smör

1/2 dl grädde

salt, vitpeppar

8 pilgrimsmusslor

0,75 liter Tropicana apelsinjuice

fisk-/hummerbuljong

skal från en halv apelsin

ev. ärtskott som garnityr

Så här gör du

Skala en halv apelsin men undvik det vita. Torka skalet i bitar i ugnen på låg värme, runt 50-60 C,  några timmar. När helt torrt så mortlar du skalen till ett fint pulver.

Koka upp tropicana apelsinjuice med fisk eller hummerbuljong. Ta inte för mycket buljong för du ska reducera ner såsen till ungefär en deciliter så att den blir koncentrerad i smaken men inte för salt.

Värm upp ärterna och låt sedan svalna något. Häll av vattnet, klicka ner smör, häll i grädden och stavmixa. Smaka av med salt och vitpeppar. Konsistensen ska vara krämig, inte fast.

Halstra pilgrimsmusslorna cirka 30 sekunder på varje sida. Smaka av med salt.

Lägg en klick av ärtpurén i mitten på tallriken, ringla ytterst sparsmakat av den reducerade såsen runt, lägg två pilgrimsmusslor per servering på purén och strö lite av det torkade apelsinpulvret över det hela. Effektfullt att lägga på toppen är ärtskott som du formar i handen och som smakar riktigt bra till vinet om du öppnar en yngre Cuvée Paradis.

Kombinationen

Gratiens Cuvée Paradis i årgångar som 2008 och 2013 är som gjort för en servering likt denna där vinets syrliga citruszest och fräsiga stenfruktsinslag fångar upp det gröna i anrättningen. Vinets rikedom och krämighet gör också att den matchar apelsininslagen i rätten och tillsammans visar champagnen och pilgrimsförrätten att ett plus ett ibland blir tre!

Vinet

Om Gratiens Cuvée Paradis 2013 läser du mer här. 

Receptet är det som fick undertecknad såld på Champagne och mat i kombination.

RELATERAD LÄSNING