1

Receptinspiration: Laxtartar

Laxtartar för 4 personer
Ingredienser:
100 g lax av bästa kvalitet
2 msk olivolja
En halv rödlök, fint hackad
3 msk gräslök, fint hackad
1 msk gröna oliver, fint hackade
1 msk ljus soja
En halv eller en hel chili beroende på
styrkan. Börja med en halv. Strimla
fint.
1 citron
Salt
Peppar
Tillbehöver om man så önskar
Grovkornig senap
Kapris

Gör så här
LAXTARTAR
Skär laxen i fina tärningar, ca 5 mm x 5 mm stora. Lägg i en skål tillsammans med sojan och blanda. Blanda därefter ner samtliga ingredienser och smaka av med salt, peppar och pressad citron.

SERVERING
Servera på fina skedar eller i cocktailglas. Ställ senap och kapris vid sidan så får man själv välja.

Drycken till:
Deutz Brut Classic (nr 7487, 425 kr) 91p
Fina granny smith-karaktär uppbackad av de klassiska tonerna av skolkrita. Men det finns en annan nyans också; gul frukt som tar sitt uttryck i form av vit persika men även gula saftiga plommon. Och så kikar det fram nougat och ett stänk apelsin. Med andra ord, gott om intryck och viss mognad kan skönjas.

Smaken bjuder även den till och det finns lite hull här vilket uppskattas. Den gula frukten får sällskap av lätt bokna äpplen där ett par är röda, diskreta honungsinslag, nötigheten kikar fram och likaså ett smörigt drag. Och så var det den där härligt expanderande moussen då som adderar så fint till helhetsupplevelsen. Förtjänstfullt torrt avslut med ren och snygg frukt. När flaskan visas blir man bara glad och konstaterar att kärleksaffären fortsätter.

Att vinet har utvecklingspotential bekräftas också av att Brut Classic ställs i kylskåpet och omprovas två dagar senare. Med än mer tilltagande komplexitet och positiv utveckling i glaset. Så varför inte karaffera din flaska försiktigt?

Fler recept och mer inspiration finner ni som vanligt i vår receptbank >>