Hem Vinvärlden Redaktionen provar blint – vad var det i flaskan

Redaktionen provar blint – vad var det i flaskan

av Livets Goda

Med ålder så uppvisar flera regioner mer likheter vinmässigt än vad de skulle gjort i sin ungdom. Och när en nyöppnad flaska med ålder skänks i glasen, ett vin då med inslag av BDX-druvor, så kikar gärna de klassiska tonerna fram ganska omgående. Men nu får vi ta det lugnt här för något stämmer inte in i bilden riktigt. Det finns något mer i vinet som chefredaktören häller blint till oss andra. Lite värme kan skönjas samtidigt som mognadstonerna lugnar sig något med luft och det järniga blir mer tobak och torkad frukt. Och kikar det inte fram en körsbärston också? Kan det vara en pre-millennieflaska?

Vi släpper inte riktigt Frankrikespåret men även Spanien och Italien dyker nu upp. Till och med gammal jänkare nämns men tanninerna känns efter ett tag lite för torra för det. Och när man för ett sådant resonemang som ovan nämnts så vet ni alla säkert vad man ska gissa på. Just det, Toscana och gärna då någon blend mellan sangiovese och BDX.

Chefredaktören visar flaskan, en 2000 Ateo Sant’ Antimo från Ciacci Piccolomini d’Aragona som kanske främst är känt för sin Brunello di Montalcino. Ateo skapades i slutet av 1980-talet och betyder ateist; ett resultat som kom till när årgångar inte var tillräckligt bra för att bli Brunello. Med tiden ändrades konceptet och vinet blev ett stående inslag hos producenten och just 2000 är hälfte sangiovese samt lika delar cabernet sauvignon och merlot. Barrique från USA och Frankrike mixat med stora slavonska fat.
Resultatet är ett rätt stiligt vin som åldrats med värdighet i en årgång som var tuff tidvis i Toscana med extrem sommarvärme i augusti och där flera förlorade druvor just på grund av hettan. Men inte här utan Ateo är en ganska klassisk ’supertuscan’ som visar imponerande spänst trots 18 år. Sedan 2007 är sangiovese exkluderat ur vinet.

Intrycket: 92/100 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING